Vidékfejlesztési fórum a KÁN Egyetemi Napokon

Vidékfejlesztési fórum a KÁN Egyetemi Napokon

Az Európai Unió 2021-2027. évi költségvetési ciklusában a közös agrárpolitika második pillérét érintően a nemzeti társfinanszírozás maximális aránya 80 százalékra emelkedett. A magyar kormány januárban úgy döntött, hogy ennek a teljes összegét fedezi. A KÁN Egyetemi Napokon e forrás hatékony felhasználásának követelményeiről szervezett Vidékfejlesztési kerekasztal-beszélgetésen fejtették ki véleményüket Lázár János és Stumpf István kormánybiztosok, dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és a termelők képviseletében Molnár István, az Agrár Béta Kft. ügyvezető igazgatója.

Felvezető előadásában Kapronczai István agrárszakértő rámutatott arra, hogy a kormány döntésével a hét év alatt rendelkezésre álló forrás 9 ezer milliárd forintra emelkedett, ami a korábbi időszak forrásának több mint háromszorosa. Megítélése szerint a versenyképesség érdekében a legmodernebb technológiákat kell beruházni, fokozni a robotizálást, az automatizálást, a precíziós gazdálkodást és a hazai innovációs tevékenységet. A korszerűsítésekkel, felújításokkal szemben előtérbe kell helyezni a zöldmezős beruházásokat. A legnagyobb kihívásnak a társadalmi, gazdasági és a környezeti hatékonyság racionális egyensúlyának a kialakítását tartja. A forrásbőség ugyanakkor önmagában nem elég, a pénzt hatékonyan kell elkölteni, amire fel kell készíteni az agrárgazdaságot.

Az előadást követő fórumon dr. Gyuricza Csaba rektor többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a termékpályák összekapcsolására az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a versenyképesség érdekében. Egyértelművé kell tenni, hogy a méretgazdaságosság kritériumai egészen mások akkor, hogy ha az egy lábon állás a termékpálya egy elemét jelenti és egészen mást, ha azok összekapcsolását feltételezi. Mást jelent továbbá ágazati szinten, például a szántóföldi növénytermesztésben vagy a kertészeben, illetve megint mást öntözéses gazdálkodásban vagy öntözésfejlesztés nélkül. Rendezni kell a termelési integrációt is, ami szintén meghatározza, mi versenyképes, mérethatékony és fenntartható.

Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, egyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja kiemelte, hogy európai uniós tagságunk kezdete óta először fordulhat elő az, hogy az agrár- és vidékfejlesztésre szánt összeg nagyobb lehet, mint az egész ország felzárkóztatására jutó pénz mennyisége. Az elmúlt 12 évben az európai források nyertese Budapest és a központi régió volt, úgy gondoljuk, hogy most a vidék jön, fogalmazott.

Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos rámutatott arra, hogy a kormány olyan nagy rendszerek átalakítása területén vállalt elkötelezettséget, mint az egészségügy és a felsőoktatás, továbbá az agrárium fejlesztése. Az utóbbiban a legnagyobb kihívásnak a források felhasználása mutatkozik, azaz, vajon be tudja-e fogadni hatékonyan az ágazat a pénzt a versenyképességet biztosító prioritások szerint.

A Covid-járvány és más gazdasági hatások kövezetében az utóbbi éveket nem a tőkefelhalmozás jellemezte az agráriumban, főként nem az állattenyésztésben. Molnár István igazgató szerint fel kell készülni a források fogadására, felelős, komplex, rendszerszemléletű felhasználására, az önerő előteremtésére, figyelembe véve azt is, hogy a hiteleket vissza kell fizetni. A gazdáknak csak kigazdálkodható terheket szabad vállalniuk. A fejlesztési célok kitűzésekor figyelembe kell venni az ország régióinak adottságait.

A Vidékfejlesztési kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy olyan agrárképzésre van szükség, amelynek végzettjei képesek megfelelni a jövő kihívásainak. A minden területén megújuló agrárszakképzés mellett ennek kiemelkedő szereplője a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

 

Facebook oldalunk

KÁN Egyetemi Napok 2021. október 1-3.Magyar Mezőgazdaság Kft.Magyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Pannon LovasakadémiaMagyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont Bőszénfai SzarvasfarmKaposvárNemzeti Agrárgazdasági KamaraSomogyi Helyi Termék EgyesületDél-dunántúli Regionális Élelmiszer és Innovációs KlaszterMAGRO.HUSomogy HírlapAgroinform
© 2021 Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem • KÁN – Kaposvári Állattenyésztési Napok • Minden jog fenntartva!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat