Hatalmas érdeklődés kíséretében ért véget a KÁN

KÁN Egyetemi Napok 2021. október 1-3.

A Dunántúl legnagyobb agráreseménye, a KÁN Egyetemi Napok megújulva és kibővített programokkal várta az érdeklődőket október 1–3. között a MATE Kaposvári Campusán. A rendezvényen mintegy 70 kiállító mellett számos fajtabemutatóban, szakmai konferenciában és közönségprogramban lehetett része a mintegy 30 ezer látogatónak.

Az állattenyésztés bölcsőjeként is emlegethető Kaposváron megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok komoly hagyományokkal bír, azonban 2021-től új fejezet íródott a rendezvény történetébe, KÁN Egyetemi Napok néven. De nem csak a név sejteti valami újnak a kezdetét, a programok és a helyszín is jelentős átalakuláson ment keresztül. A jogelőd intézmény rendezőként és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezőként hagyományt teremtett a Kaposvári Állattenyésztési Napokkal, amit a MATE és a kiadó megújítva és kibővített programkínálattal visz tovább.

A kiállítás fókuszában az állattenyésztés mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is bemutatkozott. Idén először a Szakiskolai Nap is eljutott Kaposvárra, melynek során az agrár-felsőoktatást és az agrárszakmát kívánták a szervezők népszerűsíteni a középszintű szakiskolákban, emellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szervezeti felépítésével is megismerkedhettek a látogatók az erre a célra kialakított MATE Udvarban. Összesen 10 iskola 11 csoportja barangolta végig a program szakmai helyszíneit, ahol érdekes ismereteket szerezhettek az agráriumról.

A rendezvényen a bőszénfai MATE Vadgazdálkodási Tájközponttal is megismerkedhettek a kilátogatók, aminek az Élményliget programhelyszín adott otthont. Itt az előző évekhez hasonlóan, jurtafalut építettek ki, emellett a szervezők további vadászatot népszerűsítő programmal készültek. A vendégek kipróbálhatták az íjászkodást, a vad tiszteletére Szt. Hubertus-misén vehettek részt, továbbá trófea- és agár-, pákász-, solymász-, vadászíjász-bemutatókat is megszemlélhettek az érdeklődők. A gyerekek sem unatkoztak, a Mesetérkép programmal végigkövethették a kiállítás eseményeit: az Élményligetből indulva körbejárták a kiállítás különböző helyszíneit, ahol pecséteket gyűjtve a célba érőket ajándékkal várták a szervezők. De számos kulturális gyermekprogramban is részük lehetett a kicsiknek, fellépett Gryllus Vilmos, Berecz András és az Alma Együttes is, de nem maradhatott el a pónilovaglás és kézműveskedés sem. A felnőttek számára pedig a nyitónapon, a Fedeles Lovardában másfél órás műsorral, a Bagossy Brothers Company zenekar lépett fel, hatalmas bulit csapva a közönségnek!

A KÁN Egyetemi Napok versenyeiről sem szabad megfeledkeznünk! A nagy hagyományokkal bíró Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenyén a kilátogató szakközépiskolák diákjai és az érdeklődő közönség végignézhették az agráregyetemek hallgatói között zajló versenyt, amely egy elméleti vetélkedővel indult, majd gyakorlati feladatokat hajtottak végre a hallgatók a Fedeles Lovardában. Idén szoros versenyben végül a gazdászverseny győztes egyetemi hallgatói csapata a MATE gödöllői Szent István Campusa lett, elnyerve ezzel az Arany Vasvillát!

Természetesen nem maradhatott el a vadgasztronómiai főzőverseny sem, amit immár 11. alkalommal rendeztek meg a vadgasztronómia és a vadhúsfogyasztás népszerűsítése céljából. Összesen 10 csapat vett részt a főzőversenyen a gazdászverseny csapataival, médiapartnerekkel és MATE részvételével, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Vadászhölgy Klub csapata ezúttal is részt vett az eseményen. Összesen két és fél óra elkészítési idő állt a csapatok rendelkezésére, és igazán fantasztikus ételek készültek a zsűri véleménye szerint. Az I. helyezést végül az OMVK Somogy megyei Vadászhölgy Klub csapata (Fenyvesi Istvánné, Kemenszky Kinga, Dr. Csizmadiáné Dr. Dóczi Zsuzsanna) vitte el fokhagymás tejben áztatott, szarvasgombás velővel töltött, kirántott szarvascombjával, amit zelleres burgonyapürével és házi savanyúsággal tálaltak.

És ha már KÁN, természetesen szót kell ejtenünk az állatokról is! A hagyományokhoz híven, a KÁN Egyetemi Napokon továbbra is nagy hangsúlyt kaptak a tenyészállatok. Az állattenyésztés szakmai találkozóján bemutatkozott a húshasznú szarvasmarha, juh, kecske, ló, baromfi és a kisállatok számos fajtája is, amelyeket megcsodálhattak az érdeklődők. A rendezvény nulladik napján hasznos ismereteket lehetett hallani a precíziós állattenyésztésről, a nyúl- és baromfitenyésztésről konferenciák keretében, de az aktuális sertésegészségügyi helyzetről is képet kaphattak az ide látogatók. A Vidékfejlesztési Konferencián a KAP második pillérének forrásfelhasználásáról fogalmaztak meg fajsúlyos kérdéseket a vidék fejlesztését komolyan gondoló politikusok, Lázár János és Stumpf István kormánybiztosok, valamint az agrárgazdaság szakember-utánpótlásáért felelős Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba és a termelők képviseletében Molnár István, az Agrár Béta Kft. ügyvezető igazgatója, amelyekre okos és célirányos válaszokat kerestek.

Ünnepélyes Tenyészállat Díjátadó keretében átadták a juh- és kecsketenyésztők, a magyar hidegvérű lótenyésztők és a húsmarhatenyésztők számára a tenyészmunkájukért és szakmai részvételükért kijáró díjakat is. A kiállítás juhtenyésztési nagydíját Holló Mátyás uszódi tenyésztő vette át magyar merinó, ile de france és berrichon du cher csoportjaiért. A kiállítás hidegvérű lótenyésztési nagydíjat pedig az 5954 Bőszénfa-159 Merész, pej színű magyar hidegvérű mén kapta. A húsmarhatenyésztők összesen 19 különdíjban részesültek.

Emellett a szervezők olyan interaktív, közönségbarát programokkal is készültek, melyek révén a látogatók jobban megérthették az állati termékek felhasználásának módját és hatásait, mind az emberi szervezetre, mind pedig a környezetre nézve. Nem utolsósorban a programsorozat elmaradhatatlan eleme volt a kisállat-simogató, a szórakoztató lovas program, a Gazdaudvar, valamint a patkolókovács-, nyírási és fejési bemutató is, amiknek köszönhetően a kilátogatók mélyebbre hatóan ismerkedhettek meg a vidéki élet vonzerejével és kihívásaival.

 

Facebook oldalunk

KÁN Egyetemi Napok 2021. október 1-3.Magyar Mezőgazdaság Kft.Magyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Pannon LovasakadémiaMagyar Agrár- és Éllettudományi Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont Bőszénfai SzarvasfarmKaposvárNemzeti Agrárgazdasági KamaraSomogyi Helyi Termék EgyesületDél-dunántúli Regionális Élelmiszer és Innovációs KlaszterMAGRO.HUSomogy HírlapAgroinform
© 2021 Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem • KÁN – Kaposvári Állattenyésztési Napok • Minden jog fenntartva!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat